Kom godt ud i naturen

Naturen er gratis og venter bare på at blive nydt og oplevet. Det kan nogle gange være svært at komme på ideer til, hvad man lave i naturen eller hvad, der kan gøre turen lidt nemmere. Derfor har vi samlet en række ideer og gode råd til, hvordan I bedre kan få naturoplevelser sammen i jeres Mænds Mødesteder.

Grejkasser og økonomi

Den lille grejkasse

For et relativt beskedent beløb kan I komme ret langt med grej til at opleve naturen. For ca. 3500-4000 kr. vil I kunne indkøbe en grundpakke indeholdende:

  • 5 Termokander
  • 10 Kopper i plast
  • 10 Foldbare siddeunderlag
  • 5 gode turrygsække
  • Et sæt med tre bøger om fx spiselige svampe, spiselige vilde planter og fugle i haven

Den store grejkasse

De Mænds Mødesteder, der var med i projektet, sammensatte sammen med naturvejlederen og projektlederen en grejkasse, der passede til deres ønsker. Vi anbefaler, at I selv afdækker, hvad jeres ønsker kunne være og evt. kontakter et af de Mænds Mødesteder, der var med og hører til deres erfaringer med grej. For et budget på mellem 10-15.000 kr. ville I f.eks. kunne få:

  • Den store bålpakke med alt til bål og bålmad – fx bålfad, rist, trefod, gryder, pande, kedel, bålhandsker, optænding, økse, foldesav, stor vanddunk, køkkenudstyr, dolke, service, siddepuder og termokander (10-20 personer)
  • Den store fuglepakke – fx kikkerter, opslagsbøger, turrygsække, siddepuder, termokander (10-20 personer
  • Den store fiskepakke med alt nødvendigt udstyr til at komme godt i gang (10-20 personer)
  • En snittekasse med alt tilbehør – f.eks. til at snitte skeer og kopper (10-20 personer)

Det kan være en god ide at tilføje et par store rygsække (fx 40 liter) til ønskelisten eller en solid trækvogn, så I har mulighed for at transportere det udstyr, der er tungt. Afhængigt af gruppens fysik kan det også være en god ide at indkøbe letvægtsskamler eller letvægtsstole, som er nemme at klappe sammen og tage med, så deltagerne kan få et hvil undervejs.

Det er Friluftsrådet, der har støttet projektet Mænds Mødesteder i Naturen i 2018/2019. Hvis I f.eks. kunne tænke jer en grejkasse, som de deltagende Mænds Mødesteder i projektet fik, eller har andre ideer til aktiviteter og grej, I kunne få glæde af i naturen, kan I holde øje med Friluftsrådets puljer og søge støtte til nye aktiviteter.

Vejledning i naturen

En stor del af projektet Mænds Mødesteder i Naturen handlede om, at mændene fik ny viden og inspiration til aktiviteter i naturen. Derfor fik de forskellige Mænds Mødesteder tilknyttet en lokal naturvejleder, der kunne planlægge forskellige ture i samarbejde med mændene.

I kan til at starte med tage kontakt til jeres kommunale naturvejledere, hvis I har en. De kan nogle gange have forskellige ordninger, hvor en del af timerne til naturvejledning er vederlagsfrie i forhold til deres almindelige arbejdsbeskrivelse fra kommunen. Hvis ikke I har en, så kan I undersøge de lokale naturvejledere og deres forskellige priser.

Eksempler på ture fra projektet

  • Svampejagt
  • Fisketure fra båd eller kyst (og konkurrencer om at fange krabber)
  • Vandreture i skoven
  • Mad over bål – se bare her
  • Sanketure
  • Indsamling af vilde urter
  • Geocaching
  • Ørnekig
  • Ekskursion til historiske steder
  • Sheltertur
  • Sejlads

Andre samarbejdspartnere

Udover naturvejledere kan I også kigge andre steder efter vejledning til naturen.
I kan blandt andet se Friluftsrådets overblik over lokale friluftsforeninger her.

Derudover kan I også undersøge lokale naturforeninger som f.eks. lystfiskerforeninger, Dansk Ornitologisk Forening, vandreforeninger og lignende.

De sidste råd

Hvis I allerede er en samlet gruppe, som er en del af Mænds Mødesteder, så er det egentligt bare om at beslutte jer for at ville mere ud i naturen. Der er mange forskellige måder, hvorpå I kan planlægge de nye aktiviteter ude i naturen.

I kan starte med at få afklaret i gruppen, hvilke ture I har lyst til at tage på. I kan eventuelt gå derhjemme frem mod jeres næste møde i Mænds Mødesteder og notere, når I kommer på noget, I gerne ville lære i naturen – ta’ jeres noter med til mødet, så har I nogle konkrete idéer at gå ud fra. Er der nogle særlige interesser såsom fugle eller planteliv i gruppen, I kunne starte med at fokusere på? Måske er der nogle af jer, der allerede har en særlig viden på et område, som andre kan lære af? Gør flittig brug af hinandens viden og interesser til at planlægge aktiviteterne i naturen.

Hvis I vil bestille en grejkasse eller naturvejledning, så kan I f.eks. række ud til de Mænds Mødesteder, der har været med i projektet, og høre dem om hvilke dele, de havde i deres grejkasser og hvordan, de har brugt dem. De deltagende Mænds Mødesteder var: Aalborg, Greve, Herredsvang, Frederiksberg, Odsherred, Esbjerg, Silkeborg, Ringsted, Brøndby, Stevns, Billund, Randers, Sønderborg og Egedal. Hvis du har spørgsmål til de forskellige Mænds Mødesteder omkring deres deltagelse i projektet, så kan du finde kontaktinformation her.

I kan også få vejledning til sammensætning af grejkassen af jeres naturvejleder eller af en naturbutik.

Hvis I har nogle spørgsmål eller mangler noget viden om projektet, så kontakt os endelig.

Og ellers er der ikke meget mere at sige end:
Vi håber, I får fantastiske oplevelser i naturen!