Film og fortællinger

I løbet af projektet har forskellige Mænds Mødesteder, fagprofessionelle fra kommuner og naturvejledere delt ud af deres oplevelser med aktiviteter i naturen. Her kan du både få et indblik i, hvilke aktiviteter der er blevet lavet under Mænds Mødesteder i Naturen, få baggrundsviden om mænds sundhed og gode råd til, hvordan Mænds Mødesteder i Naturen kan udformes i din kommune.

Film

Udfordringer og løsninger omkring mænds sundhed

Formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, fortæller om de sundhedsudfordringer, der er for mænd, og forklarer, hvorfor fællesskabet er meget vigtigt for mænds sundhed.

Ro og nærvær

Som led i projektet Mænds Mødesteder i Naturen er Mænds Mødesteder fra Stevns på tur med ornitolog Søren Mygind. Mændene fortæller i filmen om den ro, som de finder i naturen, og hvordan naturen påvirker deres humør og livsglæde.

Nye kompetencer og styrkede fællesskaber

Mænds Mødesteder i Greve og på Frederiksberg mødes på Ishøj Strand med Naturvejleder Mads Ellegaard, Ishøj Naturcenter, og samler vilde, spiselige urter på stranden. Målet med turen er at give mændene ny viden om naturens spisekammer og samtidig vise dem, at turen nemt kan gentages af dem selv, så de kan invitere koner, børnebørn eller resten af mændene i deres mødested med på tur – og fx overraske dem med den stærke strandkarse.

Fællesskab og hornfiskeri

Mænds Mødesteder fra Aalborg – Skalborg Mandeklub fisker hornfisk sammen med naturvejleder Ole Henrichsen fra Aalborg Kommune. Omdrejningspunktet ved fisketuren er mændenes gode fællesskab og projektet Mænds Mødesteder i Naturen, der er støttet af Friluftsrådets udlodningsmidler til friluftsliv.

En ressource i kommunen

Mænds Mødesteder i Frederiksberg er ude med naturvejleder, William Brenner Larsen, i Grøndalen på Frederiksberg. De har blandt andet været med til at lave fuglekasser til området, og her hjælper de med at styrke det grønne på Frederiksberg ved at bygge insekthoteller til kommunen.

Fortællinger

I slutevalueringen af projektet har vi spurgt både mændene og naturvejlederne om deres oplevelse med projektet. Herunder kan du læse nogle uddrag fra mændene først og dernæst fra naturvejlederne. Du kan læse slutevalueringen her *under udvikling*.

Mændene har sagt:

”Det bedste ved at være med i Mænds Mødesteder i Naturen har været sammenholdet og anledningen til at komme lidt tættere på dem, man ikke kendte så godt”

”Det har skabt et frirum for deltagerne samt givet vores mødested mulighed for eksponering og øge rekruttering”.

”Det har inspireret til at gennemføre aktiviteter i naturen for at opleve og forstå naturens mange sider og hemmeligheder”.

”Forsøg på at fange fisk og krabber iført waders har givet nogle sjove oplevelser og indbyrdes konkurrence”.

”Vi vidste godt, der var noget, der hed svampeture, men noget andet er at bruge det. Det var en nyorientering af planteliv – vi vender os mod nye horisonter. Derfor vil vi have forskellige naturvejledere ind senere, så der er nye vinkler og nytænkning”.

Naturvejlederne har sagt:

”Det, der har fungeret særligt godt, er mødet mellem mig og dem. At mærke vi er mennesker, langt mere end vi fx er mænd/kvinder, socialgrupper, aldre etc. At tale om livet, verden/naturen, poesi mm. At lave haikudigte – på baggrund af en af mændenes interesse, jeg deler – en japansk digtform som traditionelt skal handle helt el delvist om naturens storhed”.

”Det bedste har været de mange gode snakke ind imellem aktiviteter, deres engagement og lyst til at lære nyt – vores fælles oplevelser af, hvad naturen gør ved sind og krop”.

”De har været positive og været på! De har selvfølgelig også haft indflydelse på, hvad vi har lavet – hvilket nok har løftet motivationen”.

”Vi var på sanketur på stranden, og her var det herligt at høre deres indbyrdes snak om, at deres syn på stranden ændrede sig fra kun at være sand og vand til nu også at være et spisekammer, som der skal passes på, når man går derude. Ved vores afslutning var der stor lyst fra både mænd og naturvejleder til at gøre meget mere af denne slags, fordi vi alle kan se, at det giver SÅ god mening”.

”På en fisketur oplevede vi en flok mænd, der blev som børn igen. Det var en dag, som de formentlig husker tilbage på som en god oplevelse”.

”Det var en rigtig god oplevelse, da tre gutter fandt sammen om at løse en åben opgave om bålet til madlavning. Og at se deres fælles begejstring og stolthed ved at løse opgaven rigtig godt”.