Med en bevilling fra Trygfonden blev der i projektperioden (2021-2024) arbejdet med at videreudvikle Mænds Mødesteder med henblik på, at kunne inkludere endnu flere sårbare mænd i fællesskaberne. Ligeledes var et fokusområde at skabe vidensdeling på tværs af mødestederne hvad angik foreningsarbejde herunder rekruttering og fastholdelse af medlemmer.
Projektets særlige relevans skyldes at flere mænd end nogensinde, bor alene, er isolerede og er ensomme eller uden fortrolige relationer. I Mænds Mødesteder mødes mændene om aktiviteter, de finder interessante og finder et fællesskab omkring disse. Et mødested er et demokratisk og inkluderende fællesskab, der oprettes som selvstændig forening og er åbent for alle mænd. Se grundprincipperne her. Når mændene bliver en del af fællesskabet, vokser deres ansvar for dem selv og andre, samtidig med at de begynder at tage ejerskab for møder og aktiviteter. Med dette projekt var målet derfor at udarbejde en ny model for Mænds Mødesteder, hvor man havde fokus på også at opsøge, invitere og inkludere sårbare mænd, f.eks. i samarbejde med kommuner og praktiserende læger, samt oprettelsen af flere mødesteder, hvor der er plads til og forståelse for de særlige behov, sårbare mænd kan have.
Formål
At videreudvikle Mænds Mødesteder for at kunne inkludere sårbare/udsatte mænd i fællesskaberne.
Målgruppe
Mænd som har meget få eller ingen nære relationer i deres liv eller udelukkende har det via parforhold.
De særligt sårbare mænd som er enlige og har få eller ingen nære relationer – og som er fysisk eller psykisk udfordrede.
Evaluering
Projektet er blevet fulgt af evalueringsinstituttet Ineva, som har foretaget en procesevaluering. Læs evalueringen her.
Forum for Mænds Sundhed har modtaget en bevilling til at etablere et nationalt netværk for mænd og mandefællesskab. Dette vil have et særligt fokus på at forebygge ufrivillig ensomhed. Mange mænd har kun få eller ingen nære relationer ud over parforholdet, og mange mænd over 60 år har ingen partner. Mænd i den aldersgruppe kan derfor mangle socialt indhold i hverdagen og fællesskabstilbud.
Forum for Mænds Sundhed vil derfor etablere netværk med forskellige typer fællesskaber for mænd, som Mænds Mødesteder vil være en del af repræsentantskabet i, hvor der kan deles viden, inspiration og erfaringer. På lang sigt er det ambitionen, at netværkene udbredes, så alle landets kommuner har mindst ét fællesskab tilknyttet netværket og dermed tilbyder fællesskaber for flest mulige uanset geografisk tilhørsforhold. Aktiviteter, som fællesskaberne bygges op omkring, kan være alt fra at mødes over en kop kaffe til at gå en tur eller udføre et håndværk, og relationerne skal række ud over møderne, så mændenes netværk i hverdagen styrkes.
Projektet Mænds Mødesteder i Naturen blev gennemført i efteråret 2018/foråret 2019 og blev ledet af Forum for Mænds Sundhed med deltagelse af i alt 15 Mænds Mødesteder og lokale naturvejledere rundt om i landet. Projektet blev støttet af Friluftsrådets udlodningsmidler til friluftsliv, som en del af Friluftsrådets fokus på friluftsliv og aktiviteter i naturen i arbejdet med forebyggelse og sundhed.
Ved projektets afslutning i sommerhalvåret 2019 havde flere end 160 mænd modtaget over 280 timers naturvejledning fordelt på svampejagter, fugle- og fisketure og meget andet. Formålet med projektet var at skabe oplevelsespakker, der kunne inspirere og videreformidle viden om naturen til deltagerne i Mænds Mødesteder. Oplevelsespakkerne bestod dels i at styrke mændenes viden og kompetencer i naturen gennem oplevelser og aktiviteter sammen med en naturvejleder og dels ved, at Mænds Mødesteder i projektet fik en grejkasse med udstyr til friluftsliv, så de også fremadrettet kan lave aktiviteter sammen i naturen.
Aktivitetsdelen af projektet blev udført i samarbejde med lokale naturvejledere. Konkret tilbød projektet hvert af de deltagende Mænds Mødesteder 20 timers naturvejledning i løbet af foråret og sommeren 2019 for at give mændene ny viden, nye kompetencer og ny inspiration til at bruge naturen mere aktivt – både i deres fællesskab i Mænds Mødesteder og privat.
De deltagende i Mænds Mødesteder i Naturen sammensatte grejkasserne med sparring fra naturvejlederne og projektlederen, der var uddannet friluftsinstruktør. Formålet med grejkasserne var at understøtte de aktiviteter og ture, som mændene gennemførte sammen med de lokale naturvejledere. Samtidig gjorde grejkasserne det muligt for mændene selv at gentage de ture eller aktiviteter, som naturvejlederne havde præsenteret for dem i projektperioden.